Следвайте Гласове в ТелеграмОсвен че ще строи ядрени реактори в Украйна,

...
Следвайте Гласове в ТелеграмОсвен че ще строи ядрени реактори в Украйна,
Коментари Харесай

„Уестингхаус“ планира да зарежда европейските АЕЦ с произведено в Украйна ядрено гориво

Следвайте " Гласове " в Телеграм

Освен че ще строи нуклеарни реактори в Украйна, два от които (реакторите на АЕЦ „ Белене “) ще бъдат взети от България, „ Уестингхаус “ стартира общ план с Украйна за цех за произвеждане на свежо нуклеарно гориво.

Целта е това гориво да зарежда освен Украйна, само че и Европа, заяви през септември предходната година основният изпълнителен шеф на Westinghouse Патрик Фрагман.

Той означи, че за година и половина експертите от украинската „ Енергоатом “ и „ Уестингхаус “ са „ свършили фантастична работа, която нормално продължава от шест до седем години “: „ Направихме го освен за Украйна, само че и за множеството европейски страни, в които нуклеарните реактори към този момент могат да бъдат изцяло самостоятелни от доставките на гориво от Русия “, съобщи Фрагман.

След три години Украйна ще има лично произвеждане на нуклеарно гориво за АЕЦ, с което ще размени съветското, и ще го предлага на европейския пазар, твърди и Герман Галушченко, министър на енергетиката на Украйна.

Украинските медии оповестяват, че към този момент се приготвя предприятието, където ще се създава нуклеарното гориво за украинските енергоблокове и за АЕЦ в други страни. Проектът се осъществя от украинската държавна компания “Енергоатом ” дружно с американската „ Уестингхаус “.

В предприятието ще се създават горивни касети за нуклеарни реактори ВВЕР с мощ 1000 МВт. Планира се тези съставни елементи да се употребяват за произвеждане на нуклеарно гориво и в завода на „ Уестингхаус “ в Швеция.

Украйна изцяло се отхвърли от съветско гориво за своите четири АЕЦ – в Ривне, Хмелницкий, Енергодар и край Миколаив, и го размени с това на “Уестингхаус ”. Първа към американското гориво мина Запорожката АЕЦ в Енергодар, която от началото на войната мина под контрола на съветската войска.

Сред страните, с които „ Уестингхаус “ подписа контракт за доставка на нуклеарно гориво, е България. Това значи, че АЕЦ „ Козлодуй “ е един от евентуалните купувачи на нуклеарното гориво, което американската компания възнамерява да създава с „ Енергоатом “  в Украйна.

Междувременно НЕК заяви, че „ експерти от украинския оператор на нуклеарните централи „ Енергоатом “ са на посещаване на площадката на АЕЦ „ Белене ”. На място те се срещат с оборудването, доставено по плана, както и с техническата документи. Посещението е проведено в осъществяване на решение на Народното събрание от мюли 2023 година за осъществяване на договаряния за евентуална продажба на съоръжение, предопределено за плана АЕЦ „ Белене “. Процесът беше стартиран през предходната година след визитата на Зеленски в София.

Украйна се надява да подпише договорка през юни за закупуването на двата нуклеарни реактора от България, защото се пробва да компенсира загубата на АЕЦ „ Запорожие “, сподели през март ръководителят на украинската нуклеарната компания Петро Котин.

Новите реактори ще бъдат издигнати в атомната електроцентрала „ Хмелницки “ в Западна Украйна, сподели той в изявление за „ Ройтерс “.

Котин изрази неодобрение, че България желае по-висока цена от в началото контрактуваната за двата реактора на АЕЦ „ Белене “, които българските държавното управление и парламент взеха решение да доставят на Украйна.

„ От българска страна има непрекъснато предпочитание да реализират по-големи изгоди за себе си от тези 600 милиона $ и колкото повече време минава, толкоз по-високи цени огласяват, само че ние към момента сме фокусирани върху цената от 600 милиона $ “, сподели Котин.

Инфо: obektivno.bg

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР